Citronstien- Sentiero dei Limoni

Tenna Sysler

maj 14, 2023


Betagende udsigter? Citroner? Italien? Hvis svaret på de spørgsmål er et rungende JA, så er her min anbefaling til en meget skøn gåtur i Italien. 

Citronstien eller Sentiero dei limoni, som den hedder på italiensk, ligger på Amalfikysten i det sydlige Italien. Stien forbinder de to små, mindre kendte byer Maiori og Minori. 

I gamle dage var stien den eneste mulighed for transport af varer mellem de to byer og det foregik på ryggen af muldyr.

Start turen i Amalfi by med at sejle til Maiori. På den måde får du et meget smukt førstehånds kig fra vandsiden på Minori og Maiori.

Stå af båden i Maiori og begiv dig op af hovedgaden, Corsoen, indtil du på din venstre hånd finder La Chiesa Santa Maria al Mare. Gå op ad trapperne til kirken og til højre rundt om den, så er du ved Citronstiens begyndelse.

Inden vi nåede dertil, havde vi lige et pitstop på Corsoen. På modsatte side finder du nemlig den lille cafe Maiori Food Coast. Her er alt bagværket hjemmelavet. Mama står i køkkenet og hendes stolte søn står for betjening og præsentation af maden. Både service og mad var i top. Vi købte lune, nybagte donuts og vand til turen. Uhm, og med sukkerdepoterne godt fyldt op, var vi mere end klar til at begive os af sted.

Tilbage ved kirken begyndte vi opstigningen på Citronstien. Og særligt i begyndelsen af turen går det stejlt op ad mange trappetrin, ca. 562 trin i alt. Det er hårdt og varmt, (vi var der i starten af august), heldigvis veksler stien mellem at ligge i fuld sol og skygge. Og hold ud for efter de mange trin, kommer der et langt fladt stykke hen ad bjerget. Og her garanterer jeg, at du glemmer alle anstrengelser. For omgivelserne og udsigten er det hele værd.  

Citroner og vin gror på terrasser ned af bjergsiden og i pergola'er hen over hovedet på dig. Lader du blikket vandre længere ned ad bjergsiden ser du små pastelfarvede huse og tage, der glider over i strande med farvede parasoller og hele herligheden ender i det azurblå middelhav. Det er ubeskriveligt smukt. 

På begge sider af citronstien ligger skiftevis citronlunde, vinranker og små husmandssteder, så mens du vandrer er der nok at se i de smukke omgivelser og  hele tiden har du også udsigt til Middelhavet. Det er oplagt at holde pauser undervejs. Faktisk giver det helt sig selv for skønheden skal nydes i fulde drag og det kan du vælge at gøre fra opstillede bænke eller bare et sted du finder oplagt. 

Til trods for at Sentiero dei Limoni er berømt i hele verden, er den ikke overrendt. Tværtimod, er der stille og roligt og det er ikke mange mennesker du møder på din vej.

Da vi havde gået ca ⅔ dele af turen nåede vi til et husmandssted hvor vi mødte en bonde, der solgte friskpresset limonade for en Euro.

 Amalfi citronerne er meget sødere end dem vi kender herhjemme. Så det læskede dejligt med den let sødede citronsaft. Efter denne forfriskning og en kort snak med den italiensktalende bonde følte vi os helt klar til at gå den sidste del af turen ned til Minori.

Kort før vi nåede frem, kom vi til et lille bitte torv med en kirke og en bænk under et skyggefuldt træ. Her nød vi endnu en fantastisk udsigt og tankede iskoldt vand inden nedstigningen til Minori.

Igen var der trapper, men langt færre, ca. 324 trin, og i et mere fladt terræn end ved Citronstiens begyndelse i Maiori.

Vel ankommet til Minori havde vi brug for at kapere alle de smukke sanseindtryk med lidt koldt at drikke og en gelato. Det kan f.eks. foregå på det berømte Sal de Riso konditori eller et andet sted, der serverer skøn italiensk gelato. 

Hvis ovenstående har givet dig lyst til selv at gå Sentiero dei Limoni, så får du lidt ekstra information.

 Citronstien er godt skiltet hele vejen.  Turen kan vandres uden at du behøver at være en erfaren hiker. Du behøver heller ikke være i supergod form, men det kræver at du er godt gående. Stien kan ikke anbefales til gangbesværede.

 Du kan gå Citronstien fra Maiori til Minori, det gør de fleste. Men du kan også vende den om, så du starter i Minori og slutter i Maiori eller du kan tage turen begge veje samme dag. 

Uanset hvad du gør, så vær opmærksom på, at du ikke kan afkorte turen med mindre du ønsker at blive på bjerget til næste dag.

Det bedste tidspunkt at gå på Citronstien er tidlig formiddag-ihvertfald hvis du er der i de varme sommermåneder.

Som navnet antyder, har Citronstien fået sit navn fordi der er citroner overalt. De modne, gule citroner afhænger dog af årstiden. Da vi var der, var der flere grønne end gule.

Der tager ca. 1-1½ time at gå Sentiero dei Limoni. Men glem tiden, hold alle de pauser, du lyster og forbered dig på en overvældende, uforglemmelig oplevelse.

Andre seværdigheder: