Le Mur des Je táime, The Wall of Love, kærlighedsmuren i Paris

Tenna Sysler

juni 11, 2023


Når du er færdig med at se alle de store oplagte seværdigheder i Paris, så er det tid til at finde de små, men bestemt ikke mindre interessante attraktioner. En af dem er kunstinstallationen Le Mur des Je táime, The Wall of Love eller på dansk kærlighedsmuren. Den 40 kvm. store mur befinder sig i en lille grøn park i Montmartre. 

Selve muren består af 612 blå lavasten. På stenene står der “jeg elsker dig” på 250 forskellige sprog og det repræsenterer alle medlemslande af FN. 

Mellem alle sætningerne vil du bemærke nogle små røde stumper. De er et skjult symbol for et knust hjerte. Knust, fordi der mange steder i verden mangler kærlighed. Men også med en mulighed for at hjertet kan blive helt, selv om det har lange udsigter, hvis vi kan samle stumperne. 

En anden også nøje planlagt ting ved muren er, at den er lavet af lavasten. For der findes næppe et mere vejrbestandigt materiale til denne evige kærlighedserklæring.

Kunstnerne bag kærlighedsmuren er Frédéric Baron og Claire Kito. Førstnævnte fik ideen i 1992, da han gik rundt i Paris med sin notesbog og spurgte folk, hvordan de sagde “jeg elsker dig” på deres sprog. Det udviklede sig til en omfattende otte-årig research, der også indebar at få bekræftet, at “jeg elsker dig” sætningerne var korrekte. 

Grafikeren og kalligrafen Claire Kito opfordrede Baron til at omsætte notesbogen til skriften på muren, og i år 2000 stod muren færdig.

Le Mur des Je táime er et eksempel på både enkel og genial gadekunst. Hvad enten du er romantisk anlagt eller ej, er muren et besøg værd, for nok er der fyldt med kærestepar, men der er også mange andre mennesker. Og det er altså ret fascinerende at stå blandt de mange forskellige nationaliteter og fælles spejde efter lige det sted på muren, hvor der står “jeg elsker dig” på dit  sprog.

Det er gratis at besøge Le Mur des Je táime. Vær dog opmærksom på, at parken, hvori muren er, bliver lukket om natten. Den nemmeste måde at komme til Le Mur des Je táime er at tage metroen til stationen Abbesses. Herfra er der kun få meters gang til muren.

Le Mur de Je táime finder du i det 18. Arrondissement, Montmartre. Og når du alligevel er her, skal du unde dig selv en nærmere udforskning af dette skønne område af Paris. 

Masser af små hyggelige restauranter, cafeer og butikker ligger side om side i små stejle og snævre gader. Da Montmartre er en høj bakke, vil trapper og niveau stigninger være uundgåeligt. 

Knap 700 meter fra kærlighedsmuren finder du en af de helt store seværdigheder Sacre Coeur kirken. Der er noget helt særligt ved at sætte sig på trapperne foran kirken sammen med alle de andre mennesker og nyde en af de smukkeste udsigter over Paris.

Uanset om du besøger Le Mur des Je táime eller Sacre Coeur, er der mange turister, men det er overkommeligt og måske kan det også være en del af charmen. Vi var der i maj måned. 

Har du brugt lidt for mange penge i Paris, egner Montmartre sig godt til en billig dag, da både Le Mur de Je táime og Sacre Coeur er gratis seværdigheder.

Andre seværdigheder: