Sort monsun

Af Christina Lund, 300 sider, Gutkind forlag

Anmeldt af:Tenna Sysler

august 6, 2023


En gang havde Cathrine Bækskov det hele. En fremragende prisvindende journalist- og udenrigskorrespondent karriere på Nyhedskanalen. Et parforhold med Claus og mor til lille Adam. Og det hele fint indrammet af deres hus på Margretheholmen.

I Thailand befinder det karismatiske, smukke danske ambassadørpar Steiner sig. Med en velsmurt karriere indtil den dag deres datter Clara forsvinder.

Mellem disse to meget forskellige scenarier udspiller der sig en spændende historie med flere tragedier og diplomatiske kriser.

For Cathrine Bækskov er så langt fra sit tidligere liv, som hun næsten kan komme. En tragisk hændelse i forbindelse med en af hendes udlandsreportager har ført til en posttraumatisk stress-diagnose og med den en deroute, der har medvirket til tab af mand, barn og bolig.

Jobbet har hun med nød og næppe fastholdt, takket være hendes beskyttende chef. Det vil sige indtil det øjeblik, hvor hun møder fuld op til det, der skulle have været et let TV-interview.

Og for ambassadørparret i Thailand må de sande at privatliv og diplomati hænger mere sammen, end de nogensinde kunne have forestillet sig.

Der er ikke mere Cathrine kan miste. Så beslutningen er ikke svær at træffe, da hendes eneste ven thailandske Pim kontakter hende og spørger om hun vil komme til Thailand for at hjælpe med sagen om forsvundne Clara.

Vel ankommet til Thailand tager vi sammen med Cathrine helt ind i det pulserende Bangkok med alle dens (og Thailands) kultur, mennesker, lyde og lugte.

Der er nogle utrolig livagtige beskrivelser af den hektiske storby, der kun kan beskrives sådan, hvis man selv har oplevet det. Hvad forfatteren i øvrigt har, da hun har boet og studeret i Bangkok. Beskrivelserne af Bangkok både tiltrækker og frastøder mig, som læser. Men min nysgerrighed efter at opleve Bangkok, hvor jeg aldrig har været, bliver også pirret. 

Og midt i hele det menageri står Cathrine og Pim. Catherine er måske nok kommet til Thailand for at hjælpe med sagen, men hun er der også af personlige årsager.  På flugt fra sit kuldslåede liv, der langsomt oprulles for os i flashback kursiv, som minder om Asiens sorte monsuner.

Og så er der Pim. Cathrines eneste veninde, lidt af en enspænder og privatdetektiv, der samtidig har sans for menneskelige relationer og evner for at opklare personsager. 

I forsøget på at finde ud af hvad der er sket med Clara, får vi også et spændende indblik i hvad diplomati er. Hvordan diplomatiske forbindelser mellem lande fungerer og ikke mindst hvordan det kan forkludre noget tilsyneladende oplagt.  

Og så er der PTSDén. Cathrines ubehagelige følgesvend, der plagede hende derhjemme og fortsætter med at bringe hende i svære situationer i det fremmede. 

Særligt beskrivelsen af hvor væmmeligt PTSD er fungerer godt, der ligger helt sikkert en god forfatter research bag. 

Kombinationen af diplomatiske forviklinger, Bangkok og førnævnte PTSD gør bogen spændende. Siderne læser sig selv når Cathrine, Pim, ambassadørparret og alle personerne omkring dem vikles ind i hinanden.  

Plottet er spændende, vil det lykkedes at finde Clara og hvad handler det egentlig om? Det er dog de andre ting, der for alvor gør bogen interessant.

 Alt for hurtigt er man bogstavelig talt gennem bogens 300 sider. Og så er den pludselig slugt i én hurtig frydefuld mundfuld, jeg gerne havde set mættede lidt længere.

 Bogen egner sig rigtig godt til feriekufferten. 

Bonus info; Sort monsun er første del af en Thailands trilogi om journalisten Cathrine Bækskov. Ingen tvivl om at det nok skal blive spændende at følge hendes videre færd i det eksotiske land.

Læs den: hvis du er til en spændende, hurtig læst historie og samtidig gerne vil have nærmere kendskab til kulturforskelle, diplomati og traumer.


Andre bog anmeldelser: