Solnedgangspladsen i gl.Skagen

Tenna Sysler

september 17, 2023


Solnedgange er smukke. Farverne og lyset. De bedste sker på en skyfri himmel og over havet. Ikke to er ens. Men vil du opleve en solnedgang med en helt særlig stemning, skal du tage til Nordjylland om sommeren. Nærmere bestemt Solnedgangspladsen i gl. Skagen.

På Solnedgangspladsen i gl.Skagen får du udsigt til solnedgangen fra første parket.

 Inden for de senere år er pladsen opgraderet med en stor solskive med indhuggede granit cirkler. Rundt om pladsen er der en fin lamelbænk og klitter med marehalm sørger for læ. Bag hele dette projekt står billedhuggeren Ingvar Cronhammar og arkitektfirmaet Kirstine Jensens Tegnestue.

Selv om det er på himmelen og til havs, det foregår, er ovenstående nogle fine rammer. Det ser smukt ud, når den nedgående sol rammer granitten på solskiven. Og med bænken er der også kommet en mulighed for at beundre solnedgangen siddende.

Men det allerbedste ved Solnedgangspladsen er stemningen. Ca. en halv time før solen går ned begynder et større rykind. Turister, feriegæster, familier, bedsteforældre, teenagere og børn i alle aldre samt mange forskellige hunde indfinder sig på pladsen. Snakken går, der tages billeder af den nedgående sol og der spises is. 

Men de sidste minutter før solen synker i havet, er alle blikke rettet mod det og der er stille. Og når solen er væk, udbryder der spontane klapsalver blandt folk. 

Få sekunder derefter opløses forsamlingen, folk forlader pladsen for at vende tilbage til deres sommerhuse og andre opgaver eller for at få den is de ikke nåede inden solnedgang.

At så mange forskellige mennesker kan samles om solnedgangen en sommerdag er helt særligt.

 At se solen gå ned på Solnedgangspladsen er en af de mest hyggelige og stemningsmættede ting jeg kan forestille mig og det opleves allerbedst om sommeren. Så se at komme af sted hvis du befinder dig på de kanter.

Andre seværdigheder: