Grevinden

Af Henriette Rostrup, 569 sider, People's Press

Anmeldt af:Tenna Sysler

november 26, 2023


Fra bortadoption og fattigdom på Nørrebro til Sydafrika, Italien, Schweiz og kolossal rigdom i London, København og igen fattigdom i København til sidst. Velkommen til danske Angelica Pierris spændende liv anno 1870-1914.

Som lille bliver Angelica Pierri sendt i pleje hos et ægtepar på Nørrebro, der har en mælketoddybar, datidens svar på et værtshus. Her lever hun et hårdt og fattigt liv, indtil hun som 20-årig møder og giver sig hen til rigsgreve Valdemar von Sponneck. Hvad Angelica troede skulle blive til et ægteskab med den ikke specielt rige, men dog adelige mand medfører i stedet at hun kommer i uføre. Hun bliver forladt af Valdemar, med en seddel i hånden, hvorpå der står skrevet et navn på en fødselshjælper. 

I skjul og mod betaling føder Angelica her datteren Stella. En datter som hun efter kort tid må overgive til plejeforældre. Angelica selv sendes i huset i en præstefamilie i Kolding, men hun er fast besluttet på, at hun en dag vil hente Stella.

Belært af affæren med greven forsøger Angelica at være tilbageholdende og afventende da lakvarefabrikantens søn Arendt Burchardt, en ven af præstefamilien, lægger an på hende. Denne gang ender det med ægteskab. Ægteparret Burchardt rejser efter brylluppet  i et slags eksil i Sydafrika. Her går det op for Angelica, hvad der lå til grund for ægteskabet og ikke mindst hvilken mand hun har giftet sig med.

Og snart er Angelica flygtet og alene i Sydafrika. Det er samme periode, hvor guldfeberen raser og boerkrigen nærmer sig. Fattig, men fast besluttet på at skrabe sammen til en billet til København og hente Stella, tager Angelica det arbejde hun kan få. Snart går det op for hende, at den hurtigste vej til penge er som prostitueret. Et usselt job, men det er også her, hun møder den hovedrige guldmineejer Adolf Goertz.

 Gennem Adolf, der ikke ønsker andet af hende end hendes venskab og fortrolighed, kommer hun ud af prostitutionsmiljøet og ender med at få meget af det, hun ønsker sig. 

Stella hentes, rejser til både Italien og Schweiz samt fast bopæl i Goertz fashionable palæ i London.

 Men lykken varer kort, da Adolf dør af tuberkulose. Igen er Angelica alene, men nu som en af de rigeste kvinder i Europa takket være Adolfs rundhåndede testamente.

En rigdom, der giver hende meget. Men det er først, da hun får den ide, at gifte sig med Valdemar von Sponneck, Stellas far, at dørene åbnes til de højeste kredse i London. 

Med titlen som grevinde Angelica von Sponneck får hun både et venskab med den danske Gehejmekonferensråd og en introduktion til den engelske dronning Alexandra. 

Det er også i den periode hun falder for og køber det lille slot Aldershvile ved Bagsværd sø. Her lever hun, når hun ikke er i London, et ikke specielt lykkeligt liv med Valdemar og Stella.

Hvis jeg skulle beskrive Angelica Pierris liv med et ord, ville det være farverigt. Det er utroligt, hvad hun oplever og ikke mindst overkommer i sit kun 43 år lange liv. Op til flere gange kæmper hun sig fra den yderste fattig- til den højeste rigdom. 

Hun fører sig frem i en mandsdomineret verden, der omtaler kvinder som det svage køn. Og en forelskelse i en betydelig yngre mand William Ewans gør det ikke bedre. Angelica formulerer det selv som, at havde det omvendte været tilfældet, altså at en mand havde forelsket sig i en langt yngre kvinde, var der ingen, der havde bemærket det. 

William Ewans, med større kærlighed til Angelicas penge end til hende, ender i øvrigt med at blive hendes fjerde og sidste ægtemand. Det bliver et omtumlet ægteskab, hvor han udover at bruge alle hendes penge også kortvarigt får bedøvet, fastspændt og tvangsindlagt hende på Kommunehospitalet.

Grevinden er en vild historie. Angelica forbliver hele sit liv ikke rigtigt respekteret til trods for sin titel og sin rigdom. Hun er store dele af sit liv alene og mor-datterforholdet er kompliceret. Bogen er lang, men føles ikke sådan trods spring i tid, for det hele bindes sammen af små hurtigt læste kapitler.

 Udover Angelicas spændende liv er bogen også fyldt med gode beskrivelser af tiden omkring skiftet til det 20.århundrede. Der bruges sjove, gammeldags ord, jeg ikke kendte.

Der knytter sig mange myter til historien om Angelica Pierri. Forfatteren har brugt seks år på at researche til den imponerende historiske roman. Nogle ting er ændret i forhold til virkeligheden. Men tilbage står en kvinde, der blev gift fire gange, fik et barn, levede fattigt og rigt og døde af nyresvigt, som fattig pantelånerske på Vesterbro.

Bonus info.; Har du fået lyst til at vide mere om grevinden af Bagsværd, som hun også kaldes, kan du gå en tur ved Bagsværd Sø. Her finder du ruinerne af hendes hjem Aldershvile Slot og Angelicas gravsten.

Læs den: hvis du kan lide historiske romaner og har lyst til at stifte bekendtskab med et af det forrige århundredes begivenhedsrige kvindeliv.

 

Andre bog anmeldelser: