Frida Kahlo og livets farver

-Af Caroline Bernard, 376 sider, North Publishing

Anmeldt af:Tenna Sysler

marts 31, 2024


Farvestrålende, flamboyant, Frida Kahlo. Træd ind i et sanseligt univers og mød en skøn mexicansk maler.

Frida Kahlo blev født i 1907. Men bogen begynder, da hun som 18-årig kommer ud for et voldsomt trafikuheld. Et uheld, der på godt og ondt kommer til at præge resten af hendes liv. Først må hun tilbringe to år sengeliggende i et stramt korset. Siden hen må hun leve med talrige operationer, smerter og et deformt ben og et bækken, der umuliggør graviditet.

Efter det første chok, hvor Frida vågner op lænket til en hospitalsseng og hver nat ser døden i øjnene, beslutter hun sig til, at hun vil leve. “Jeg har set ham. Men mig får han ikke fat på!”, således udtrykker Frida det overfor sin søster Christina.

Tilbage i sit barndomshjem, stadig iført korset og sengeliggende, begynder hun at male. Hendes første lærred er hendes korset. Men det erstattes hurtigt af lærreder, der spændes op over hendes seng og giver hende mulighed for at male i sengen. Farvestrålende malerier af blomster og dyr samt portrætter af Christina og familiens husholderske er trods Fridas tilstand hendes første motiver.

Flere år senere, da Frida har genvundet sin førlighed, møder hun den anerkendte og væsentlig ældre kunstmaler Diego Rivera. Med ham får hun for alvor troen på, at hendes malerier er unikke. Og Diego bliver også hendes store livslange kærlighed.

Diego og Frida bliver gift, skilt og gift igen. Det bliver ikke et problemfrit ægteskab. Stor kærlighed, overvejende fælles politiske holdninger, malerkunsten og rejser til Amerika, hvortil Diego er inviteret for at male, præger deres fælles liv.  Det gør Diegos notoriske utroskab imidlertid også. 

Og det lever Frida til en vis grad med, (med alderen får hun også selv nogle elskere M/K), indtil den dag en af elskerinderne viser sig at være hendes søster. 

Forfatteren har lavet en omfattende research til denne bog om Frida Kahlo og det mærkes. Det virker indimellem så autentisk, at man glemmer, at det er skønlitteratur.

Frida fremstår det meste af sit liv som en stærk kvinde, der fysisk som psykisk gør indtryk på de mennesker hun omgås. 

Det korte ben iføres lilla sko med klokker, der ringer når hun går. Hun klæder sig i farvestrålende tøj. Ankellange nederdele med store skørter, der skjuler hendes handicap. I ansigtet hendes karakteristiske monobryn. Og på hovedet det sorte, flettede hår pyntet med farverige blomster. Hun er lille, mere end et hoved lavere end Diego, men hun er i alle sammenhænge ikke til at komme udenom. 

Sideløbende med Diego og Fridas til tider stormfulde ægteskab og hendes mange mén efter ulykken, udvikler hendes malerkunst sig. Det er her hun søger hen når livet er godt eller gør ondt. Med tiden bliver det til flere og flere selvportrætter, der uden omsvøb viser hendes liv. 

 Ét af malerierne viser hendes ufrivillige abort. Et andet viser hendes fødder, hvoraf den ene mangler nogle tæer efter en koldbrand. (De resterende tæers negle er dog, typisk Frida, malet røde). Det lyder måske makabert?  En fransk kunstner i Frida Kahlos samtid kalder det for surrealisme. Men for Frida er det ikke en speciel kunstart. Det er bare hendes liv, hun maler.

Jeg har sjældent googlet så meget under en boglæsning. Og det gav ekstra dimensioner til bogen at malerierne faktisk eksisterer. 

I løbet af sit liv fik Frida Kahlo tre store maleri udstillinger i New York, Paris og i Mexico.

Den i Mexico blev hendes sidste, og her var hun så syg, at lægen beordrede hende til at blive i sengen. Men sin egen udstilling ville hun ikke gå glip af. Så på åbningsdagen, blev hun i sin himmelseng bragt ind midt i udstillingslokalet. Igen var hun ikke til at komme udenom.

Frida Kahlo livets farver er en sanselig bog der rører og det er en fryd. Og også lidt af en bedrift fra forfatterens side.  

Frida Kahlo døde i 1954, 47 år gammel. Hendes største kunstneriske anerkendelse er, ligesom for mange andre kunstnere, først opstået efter hendes død.

Læs den: for at få kendskab til en unik, kvindelig malers liv og kom hele følelsesregistret igennem.

Andre bog anmeldelser: