Hambros Allé 7-9-13

-af Lotte Kaa Andersen, 291 sider, Gyldendals forlag (tidl. Rosinante & CO)

Anmeldt af:Tenna Sysler

oktober 27, 2024


Det skulle være så godt at bo på en af Danmarks dyreste villaveje. The sunny side of life. Men måske er de også bare mennesker dér? Og måske er det faktisk mere skidt, hvis der tilstøder en finanskrise. 

Der er et under og efter for beboerne på Hambros Allé i mondæne Hellerup, hvor money talks and wealth whispers.

I det store, smukt restaurerede hus på Hambros Allé 13 bor Line og Kristian Hvidt med deres tre teenagebørn og hund. Line er hjemmegående med sans for indretning, restaurering og madlavning. En gang udgav hun et par succesfulde kogebøger. Men så kom børnene og der var nok at se til med familiens pleje og værtinderollen for festerne, alle taler om.

Kristian er opvokset i en familie med old money. Han er direktør i et familiefirma, der opfandt mælkekarton-emballagen. Et firma, der er gået i arv fra forældrene.

I det gule palæ på Hambros Allé 9 bor Caroline og Kaare Kristiansen med deres 12-årige søn. Caroline er en succesfuld advokat, der hjælper skilsmisseramte, men økonomisk naive, overklassefruer. Et hverv hun mestrer så godt, at hun blandt modstanderne kaldes “Jernkussen”. Og hun nøjes ikke med retssalen. En bog og velbesøgte foredrag om samme emne bliver det også til.

Kaare er ejendomsmægler, opvokset på Vestegnen. Han er selfmade og er med sin tæft for boligsalg i de dyre postnumre selv flyttet ind i det nordsjællandske med sine new money.

I håndværkertilbuddet på Hambros Allé 7 bor Cille og Ask med deres to små børn. Parret er førstegangskøbere og kommer fra en lejlighed på Amager. Cille er grafiker og aktuelt på barsel med deres yngste barn. Ask arbejder for McKinsey. Og huset på Hambros Allé, der mere var en ønskebolig for Ask end for Cille, bliver ved med at overraske.

Så langt så godt lige indtil finanskrisen kommer og nye vinde blæser. Parret i nummer 13 rammes af utroskab, økonomisk naivitet og familiefirmaets eksistens trues af manglende innovation.

 Parret i nummer 9 rammes af projektsalgs konkurs og manglende boligsalg. 

Parret i nummer 7 rammes af arbejdsløshed og et hus, hvor uforudsete boligudgifter bare stiger og stiger. 

Det er både underholdende og grumt at følge personernes udvikling i et miljø, de færreste af os kender og hvor børn nærmest er statister. Og hold op hvor er det godt skrevet. Fortælle-vinkelen skifter hele tiden mellem de seks personer. Der er forbløffende få dialoger, det meste foregår i personernes hoved, men det fungerer fantastisk. 

Så godt at man ikke kan undgå at holde af Line, Kristian, Caroline, Kaare, Cille og Ask, selv om de til tider optræder temmelig usympatisk. Det hele er tillige fortalt med en stor portion satire og det holder hele vejen. 

Også selv om bipersonerne i form af Kaares holdte kvinde, den prostituerede Svetlana og Johnson, fitness-instruktøren der hjælper overklassefruerne med at komme i form i og uden for hans seng er klichéer.

Om beboerne på Hambros Allé 7-9-13 overlever, og ikke mindst hvordan efter krisen skal du selv læse dig til. Det er anden gang jeg læser bogen, der udkom i 2015. Finanskrisen er for længst overstået, men bogen kan stadig noget med indtryk og eftertanke.

Bonus-info; Hambros Allé 7-9-13 er 1.del af en trilogi om Hellerup-miljøet.

Læs den: Fordi det er en utrolig god historie om et overklassemiljø i krise. 

Andre bog anmeldelser: