Københavns havnering

Tenna Sysler

marts 12, 2023


Er du glad for vand, by og natur? Så vil en gåtur havneringen rundt lige være noget for dig. Kan du tilmed lide at se på forskellige (historiske) byggerier? Og vil du hele tiden have vandkig?  Ligger du dertil (minimum) tre skønne pitstop, så har du mit perfekte bud på den skønneste gåtur.

Selve havneringen strækker sig fra Nyhavn i nord til Slusen i syd og er 13 km lang, hvis du går hele vejen rundt.

Vi begyndte gåturen på Islands Brygge ved havnebadet, hvor der var godt gang i den. Herfra bevægede vi os videre ud af Bryggen og passerede Siloerne. De er i dag moderne boliger, men var en gang en del af sojakagefabrikken.

Siloerne

Siloerne

Dernæst kommer du til havnevigen med de eksklusive boliger og tilhørende sandstrand. Ja, du læste rigtigt. En lille sandstrand midt i byen og ja, den er offentlig. 

Havnevigen med sandstrand

Havnevigen

Og så skifter stemningen og miljøet for Nokken er det næste du møder. Og det er bare noget helt andet. Her er langt mere roligt. Her er grøn natur, lidt kunst og så der er de selvbyggede kolonihave boliger. Nokken startede som en skurby for fiskere tilbage i 1920érne. 

Fortsæt videre ud ad stien ved Amager fælled, med grønt på den ene-og selvfølgelig vand-kig på den anden side.

Damebænk ved Nokken

 Så kommer du til slusen og sluseanlægget og her kan du passende holde en pause. Dels for at nyde den skønne udsigt med vand, huse og tårne ind mod indre by og dels for at nyde noget at drikke eller spise i cafe Slusen. Cafeen er lidt af en hemmelighed. Den er lille, rustik, nærmest intermistisk men virkelig hyggelig. Og deres sicilianske vanilleis er den bedste  jeg har smagt. 

Cafe Slusens is

Hvis du ellers kan løsrive dig fortsætter turen over slusen til sydhavnsområdet. Og her mødes du af lejligheder adskilt af kanaler, der får dig til at tænke på udenlandske byer.

 Her ligger også højhuset Metropolis. Da der er lovkrav om, at alle skal kunne færdes uhindret ved vandet i København, fandt Metropolis en vovet tilgang. Du kan nemlig godt gå hele vejen rundt om bygningen, hvis du bevæger dig ned ad trappen til fundamentet i vand niveau. Der er bare intet gelænder, så det er ikke anbefalelsesværdigt-slet ikke en isglat vinterdag.

Metropolis

Fortsæt i stedet videre rundt i området ved Sluseholmen. Det er bare skønt at passere broerne, kigge ind i kanalerne mellem husene og se på Sluseholmens havnebad.

Sydhavns kanal

Sydhavns kanal

Og når du så er ved Teglholmen kan du passende tage et nyt stop. For her finder du Mille´s minis. Et lille skønt konditori med de fineste kager (find min anmeldelse under afternoon te og kager).

Milles minis

I det næste område kommer du over den smukke Alfred Nobels bro. Broen har siddepladser midt på og meningen er også, at der skal kunne opføres koncerter her.

 Efter broen møder du området med Engholmene og Enghave Brygge, der både har egen flydende kirke og kunst. Blandt kunsten kan nævnes det 500 meter lange vægmaleri Evolution 2. Maleriet, der viser verden fra Big bang til fremtiden, er skabt af gadekunstnere og det er Europas længste vægmaleri. 

Da jeg gik turen så Evolution 2 sådan ud. Billedet er der, desværre ikke længere.

Efter det fine vægmaleri når du frem til anløbet. Anløbet er den lille hvide kirkelignende bygning, der tidligere har fungeret som Amagers pumpestation. I dag er Anløbet den skønneste lille mikro vinbar med dejlige liggestole udenfor. Det er måske lige tidligt nok at tage endnu et hvil her, men også svært ikke at gøre det.

Anløbet

Ved Anløbet

Og så kan du bagefter ellers vandre videre med kig til husbåde, stand up paddlere og kajakker mod havneholmens lækre lejligheder. Nu begynder der igen at være meget livligt i området, særligt når du når til Fisketorvet. 

Paddleboards Sydhavnen

Havneholmen

Tæt på Fisketorvet finder du også de to kaktus bygninger af Bjarne Ingels. Kaktusserne består af 33 kvm. små lejligheder. Herudover består de af nogle store fællesarealer. Tanken er at det skal blive et moderne kollektiv, der henvender sig til 25-35 årige singler.

Kaktusserne

Det trekantede hus, hvor Aller Koncernen holder til, er det næste hus du vil møde, mens du vandrer videre på Kalvebod brygge ind mod indre by.

Det trekantede Allerhus

 Her vil du på vandsiden også støde på den lille flydende ø Green Island Cph, hvor du kan nyde mad, drikke og ikke mindst udsigt. 

Blox, Den sorte Diamant og Nyhavns leben er det næste der møder dig. Ved Nyhavn drejer du til højre ind på Inderhavnsbroen. Her kan du tage ophold mens du kigger langt efter slusen i den anden ende af havnen, hvor du for nogle timer siden sad og beundrede udsigten.

På den anden side af broen finder du Broens gadekøkken. Og så er du på smukke Christianshavn, hvor vores tur nærmere sig sin afslutning da vi havde vandret ind over Olafur Eliasson fascinerende Cirkelbro.   

Og så var vi tilbage, mætte af oplevelser, på Islands Brygge, hvor vores skønne tur begyndte seks timer tidligere.

Hvis ovenstående har givet dig lyst til en gåtur på havneringen, er her lidt ekstra information. Selve turen er 13 km. lang. Er det for langt, kan du nøjes med at gå 2, 4 eller 7 km i stedet, og stadig få en rigtig fin tur ud af det.  

Vi startede på Islands Brygge, men hvor du vil starte er helt op til dig selv. Hvor lang tid turen tager, afhænger af hvor hurtigt du går og hvor mange pitstop du tager. Har du god tid, kan du som os bruge seks timer eller mere på det.

Turen er godt skiltet på Islands Brygge siden, men ikke på den anden side så du kan let komme på afveje. Det kan undgås hvis du downloader et kort på din mobil. Men hvis du ikke har travlt, kan du også bare lade en eventuel omvej være en del af oplevelsen.

Havneringsturen kan vandres hele året, jeg vil dog klart anbefale en varm sommerdag for at få mest mulig ud af det.

Turen går via brosten, asfalt og grusstier. Gangbesværede kan godt gå turen med lidt opmærksomhed.

Jeg har ikke beskrevet alle de bygninger og ikke mindst flere af de skønne broer, vi passerede undervejs. Men desto mere er der så at udforske for dig. Rigtig god tur.

Andre seværdigheder: