Central park New York

Tenna Sysler

april 30, 2023


Midt på Manhattan i New York, omgivet af skyskrabere, finder du Central Park. Og selv om den måske ikke står øverst på din must-see liste af attraktioner i The Big Apple, så vil jeg alligevel anbefale den. For parken er et skønt sted til afslapning og oplevelser.

Gang, løb, hestevognskørsel eller sejlads er alle transportformer, du kan benytte dig af for at komme rundt i parken. Og der er nok at se på både i form af natur og bygningsværker.

Bethesda Terrace og fontæne er et område i den sydlige del af parken, hvor mennesker mødes og hænger ud. Og det får man virkelig lyst til her. Og ikke nok med det, for fra toppen af terrassen, er der også et smukt udsyn til grønne omgivelser og søen, The Lake.

Men arkaden under terrassen, som fører hen til fontænen, er bestemt også et kig værd. Meget smukke mønstrede dekorationer pryder loft og vægge. Det hele omkranses af søjler og buegange og for enden er der kig til den smukke Bethesda fontæne. De smukke rammer har dannet baggrund for både frierier og bryllupper. Og akustikken er så god, at det ikke er usædvanligt at høre gadeartister synge skøn sang her.

Når du har løsrevet dig fra Bethesda Terrace, behøver du ikke at gå langt, før du er ved søen The Lake. Her kan du leje en robåd og nyde parken fra vandsiden.

 I den ene ende af The Lake ligger The Loeb Boathouse. Her har der tidligere (tjek evt. google) været mulighed for at spise med sø-udsigt. Du kender måske også The Boathouse fra adskillige film og serie locations såsom 27 bryllupper og SATC. 

Vest for The Lake finder du Strawberry Fields. Det er en del af Central Park, der er omdannet til et mindested for John Lennon. Han boede tæt på parken og holdt af at gå tur der.

 John Lennons enke, Yoko Ono, har været med til at udforme området, der indeholder bænke, stier og grønne planter doneret af lande fra hele verden. I midten finder du mosaik-mindesmærket med ordet Imagine. Det er et hyppigt brugt sted at lægge en blomst.

 Der er en særlig stemning på Strawberry Fields og det er oplagt at sætte sig her og give plads til lidt eftertænksomhed.

Der er mange steder i Central Park hvor det er muligt at tage plads på en bænk. Et af de steder jeg vil fremhæve er området i den sydlige del af parken, tæt på den gamle karrusel, for her kan du beundre mange bænke med inskriptioner.

 Ideen går ud på, at du mod betaling kan få en lille plade med en selvvalgt tekst påsat en valgfri bænk. Med din betaling er du med til at vedligeholde bænkene i Central Park. Genial ide. Og hold nu op hvor er der mange skønne, romantiske, sjove eller til-minde-om inskriptioner at kigge på.

Udover de nævnte steder i Central Park indeholder parken også flere søer, broer, heriblandt den smukke Bow Bridge, vandrestier, f.eks. The Mall, og endda klipper. Et naturreservat og dyreliv i form af fugle og skildpadder er der også.

 Blandt bygninger og skulpturer kan nævnes Belvedere slottet, Cleopatras Needle, en H.C.Andersen statue, der er et yndet oplæsningssted, samt den smukke gamle træ hestekarrusel.

Der er tennisbaner, koncert-og spisesteder samt legepladser at udfolde sig på. Om vinteren er der også mulighed for at stå på skøjter i Central Park.

Endelig har parken også sin egen zoologiske have.

Så der er nok at begive sig ud i, i den smukke Central Park.

Central Park vue

Central Park vue 

Bethesda Terrace med fontænen

John Lennon mindesmærket

Bænk med inskription 

Andre seværdigheder: