Tag med tilbage til midten af 1950érne og mød, blandt virvaret under Cannes filmfestivalen, pressefotografen James Henderson, parfumeusen Sophie Duval og ikke mindst en af verdens største Hollywood filmstjerner, Grace Kelly.
I jagten på at få det fotografi, de andre ikke har, og i jagten for at undgå at lægge ansigt til det, drives James Henderson og Grace Kelly ind i Sophie Duvals parfumebutik. Og dette møde får en livslang indflydelse på Sophie og James med uundgåelige Grace Kelly som en interessant biperson.
Sophie Duval er en dygtig parfumeuse. Siden hendes fars død under anden verdenskrig har hun kæmpet for at videreføre familievirksomheden. Parfumehuset Duval, der både udvikler og sælger parfumer. Desværre har Sophies nærmeste rådgivere, hendes fordrukne mor og Sophies formuende kæreste Lucien, vist sig utroværdige.
James Henderson er en britisk dygtig fotograf. Under krigen kæmpede han i Normandiet, han er fraskilt og far til 10-årige Emily, der bor i England. James er også avisens udsendte fra Fleet Street i London. Og vil han beholde sit job, skal der leveres. Så dagsordenen er sat, da han står ansigt til ansigt med Sophie i hendes butik. Jeg kan røbe at han får et billede, men det er ikke Hollywoodstjernens.
Grace Kelly i sig selv burde ikke kræve nogen introduktion. Historisk var det netop i forbindelse med filmfestivalen i Cannes, at hun blev introduceret for prins Rainier d. II af Monaco. Året efter, i 1956, giftede hun sig med ham og skiftede status fra filmstjerne til prinsesse.
Mødet i parfume-butikken bliver begyndelsen på en kærlighedshistorie mellem James og Sophie. En historie, der både kommer til at adskille og forene dem i takt med deres egne og begivenhederne i og omkring Grace Kellys liv.
Af taknemmelighed over at Sophie skjulte Grace Kelly, tilbyder Grace Kelly Sophie en enestående mulighed. Kan Sophie udvikle en duft til Grace, vil hun bære den til sit bryllup og parfumehuset Duval vil dermed kunne kalde sig royal parfumemager.
Det er interessant at forfatterne bruger en person fra virkelighedens verden-og ovenikøbet en prinsesse til at være matchmaker mellem de to fiktive personer Sophie og James. Og så vidt jeg kan bedømme er researchen i orden lige fra detaljerne omkring Grace Kellys forlovelse, hendes sejlads med krydstogtskibet Constitution fra New York, til modtagelsen i Monaco på prins Rainiers yacht og det efterfølgende, storslåede royale bryllup. Min nysgerrighed blev pirret under læsningen og jeg har flere gange lige haft lyst til at google. Herligt.
Men prinsessens liv er ikke det eneste stof, forfatterne har sat sig godt ind i. Vi får også et interessant indblik i paparazzi-verdenens spæde begyndelse. Tilbage i 1950érne veg etiske hensyn også for billedet.
Kun en tåbe frygter ikke en fotograf, der føler sig overset og keder sig på et krydstogtskib tværs over Atlanten eller som holdes ude fra en royal bryllupsceremoni. Man fornemmer tydeligt hvordan udviklingen er gået frem mod vor tid.
Parfumens historie er også godt researchet. Det er spændende at følge udviklingen af en parfume fra de spæde topnoter over hjertenoter til basenoter. En duft kan være skøn eller dårlig, men det handler også om de minder duften fremkalder.
Mød mig i Monaco indeholder både fiktion og nonfiktion. Der er kærlighed, elegance og flere tragedier. Der skiftes mellem kapitler fortalt af Sophie og James. Og det hele krydres med avisartikler skrevet af moderedaktøren Angeline West fra The Herald.
Det er en skøn bog i den bittersøde feelgood-genre. Men historien om Grace Kelly hæver bogen et niveau over en almindelig feel good bog.
“ Ideen om mit liv som et eventyr er i sig selv et eventyr” udtalte Grace Kelly en gang efter hun var blevet prinsesse. Dette citat og enkelte andre nævnes også i bogen.
Prinsesse Grace døde som 52-årig i en tragisk bilulykke i 1982.
Hvorvidt vores elskende par Sophie og James får hinanden og lever lykkeligt til deres dages ende, må du læse bogen for at få at vide.
Læs den: hvis du er romantisk anlagt, en smule historie interesseret og en sucker for gamle dage.